Olej namazal ceny vo svete

Ceny potravín na Slovensku stúpli v októbri oproti septembru nečakane o 1,7 %. Robustné zdraženie potravín zaznamenala celá eurozóna a aj ceny poľnohospodárskych komodít na európskom trhu od augusta výrazne vzrástli. Naša rýchla analýza cien potravín v eKase naznačuje, že zdraželi najmä oleje a tuky (maslo, rastlinné oleje) a zelenina. Ceny sa však zvyšovali naprieč spotrebným košom, keď viac než 80 % kategórií rástlo rýchlejšie ako 1 % a viac než 60 % dokonca rýchlejšie ako 2 %. Domáci spotrebitelia zároveň signalizujú, že pretrvávajúci rast cien očakávajú aj v budúcom roku.

Ceny potravín na Slovensku stúpli v októbri oproti septembru nečakane o 1,7 %. Podľa našej analýzy údajov v eKase zdraželi najmä oleje a tuky (maslo, rastlinné oleje), zelenina a vajcia. Ceny sa však zvyšovali naprieč spotrebným košom, keď viac než 80% kategórií rástlo rýchlejšie než 1% a viac než 60% dokonca rýchlejšie než 2%. Výnimkou je mäso, keď ceny kuracieho a bravčového mierne klesli.

Výraznej akcelerácii cien sa nevyhli ani zvyšné krajiny eurozóny. Dôležitú rolu v prekvapivo silnom raste zohráva situácia na komoditných trhoch, kde sa potravinový index FAO dostal na jeden a pol ročné maximum. Index nahor potiahli najmä oleje (repkový, slnečnicový a pod.), ktorých ceny v priemere vzrástli medzimesačne až o 7,3 %. Zdraženiu na komoditných trhoch sa však nevyhli žiadne potraviny s výnimkou mäsa. Mierne stúpla aj cena pšenice. Komoditná cena masla trhla v októbri rekord a v novembri sa mierne znížila.

Výrazný nárast cien olejov v posledných týždňoch je výsledkom slabej tohtoročnej úrody najmä slnečnice. Tú spôsobili vlny horúčav a sucho u najväčších vývozcov ako Ukrajina či Rumunsko. Tohtoročná úroda na Ukrajine klesla o 8,8 %, zatiaľ čo úroda na hektár bola nižšia až o približne 12 %.  Horšie klimatické podmienky sa odrazili aj na kvalite plodiny, pričom sa znížil obsah vyprodukovaného oleja na jednotku. Situáciu citlivo vnímajú aj domáci spotrebitelia, ktorí očakávajú, že všeobecné zdražovanie bude pokračovať aj v budúcom roku.

Autori

Autori